SPECIAL | Tu unde ajungi în vara asta? Suvenirurile care îi șoptesc oricărui pasionat de sport „găsește-mi loc în valiza ta”: cum te surprinde o librărie cu 700 de titluri de specialitate pe raft, ce găsești la vânzătorii de magneți și brelocuri + ce comori te așteaptă la evenimentele sportive

SPECIAL | Tu unde ajungi în vara asta? Suvenirurile care îi șoptesc oricărui pasionat de sport
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Un studiu realizat în mai 2017, de către MKOR Consulting, arăta că două treimi dintre români pleacă în vacanță pe timpul verii, iar jumătate dintre aceștia aleg străinătatea. La începutul anilor 2000, lua proporții ceea ce specialiștii numeau turism de shopping. Aproximativ 7.500-10.000 de români pleacă anual din țară pentru cumpărături. Ei cheltuiesc în medie 1.000-1.500 de euro pe cumpărături„, declara la vremea respectivă, pentru Wall Street Journal, secretarul general al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Mircea Drăghici.
  • Există, de asemenea, dezvoltat, și un turism al marilor evenimente sportive: agențiile de turism pun la dispoziție pachete complete – cazare, masă, bilete pentru meciuri europene de fotbal, curse de Formula 1, turnee de tenis, turnee finale și nu numai.

Suvenirurile îți vor adăuga, negreșit, câteva zeci sau sute de grame bagajului la întoarcerea spre casă. Sau kilograme. Dacă ești pasionat de sport, iată ce surprize extrem de plăcute poți găsi la tot pasul în timp ce vizitezi orașele lumii. ProSport îți propune să fii cu ochii în patru, să fii pregătit și… întotdeauna atent.

1. Cărțile: o secțiune sport cât o librărie întreagă

  • În România anului 2018, marile lanțuri de librării au introdus și pe piața noastră câteva zeci de titluri dedicate sportului. Dincolo de titlurile autorilor români, pe care le găsești cel mai ușor la târguri specializate sau la anticari, există o serie deja consistentă de traduceri ale unor biografii celebre (cunoscută și ușor de găsit – seria editurii Publica, colecția Victoria Books, cu titluri biografice despre Ibrahimovic, Cruyff, Jordan, Tyson, Federer, Nadal, Sampras, Serena Williams, Schumacher și O’Sullivan).

Fiecare țară îți oferă ocazia de a descoperi titluri noi. În Italia – mult mai multe cărți dedicate Il Calcio, cu istorii complete ale marilor echipe – Juve, Milan și Inter. În Elveția, sunt mai multe cărți – în franceză, italiană sau germană, considerate limbi oficiale – despre Roger Federer, dar găsești pentru francofoni și o biografie în ediție de colecție dedicată lui Michel Platini.

În Franța, mergând dinspre insula ce atrage mii de oameni săptămânal, datorită catedralei Notre Damme, către Grădinile Luxemburgului, pe Saint-Michel Boulevard, dai peste una dintre cele nouă mari librării ale lanțului Gibert. Gibert Jeune este un adevărat paradis, dar și infern. Raionul Sport poate concura cu cele mai mici librării din Paris. Sunt peste 700 de titluri expuse, împărțite pe secțiuni: fotbal, sporturi de contact, autoapărare, cărți despre dezvoltarea masei musculare, jiu-jitsu, baschet, karate, arte marțiale, judo, box, ciclism – raftul cel mai de jos, deși, acum, Franța este în sezonul Marii Bucle, atletism și tenis – tot ultimul raft de jos, deși este anotimpul Roland Garros-ului, alpinism și escaladă, rugby.

Vi se pare greu de ales, nu?

Nici măcar nu este expus întreg stocul. În secțiunea de vânzări online, sunt disponibile peste 27.000 de titluri la categoria sport. Cele mai multe volume îți scot din buzunar între 15 și 40 de euro. Dar, găsești și chilipiruri, nesemnalizate: o carte despre unul dintre cei patru Muschetari ai tenisului francez, Jean Borotra, te surprinde cu un preț de sub cinci euro. „Le match de ma vie” – acel incredibil duel de 11 ore 5 minute întins pe trei zile, de la Wimbledon, al lui Mahut – se vinde cu 13,20 euro.

Surprize pot apărea însă și într-o librărie minusculă: chiar în vitrină, aproape de stadionul lui PSG, te îmbie cărți de istorie a clubului, iar în interior găsești biografia lui Martin Fourcade (biatlon, o categorie pe care, pe care, în acest moment, nu o găsești la Gibert Jeune).

Procesul de selecție trebuie să fie drastic, pentru că tentațiile sunt multe, iar cărțile – voluminoase și grele.


Masa cu oferte speciale, la o altă librărie, de pe același bulevard Saint-Michel

2. Surprizele de la competiții

Zonele comerciale de la marile competiții oferă alegeri multiple. Steaguri, căni, tricouri, magneți, șepci și pălării cu logo-urile oficiale. ProSport v-a prezentat deja, pe larg, ce înseamnă zona comercială la un turneu precum BNL Internazionale d’Italia, unde găsești 27 de magazine ale producătorilor de echipament sportiv.

În orașe în care tradiția este puternică, se poate descoperi și un alt tip de suvenir. La Roma, Gazetta dello Sport are o secțiune de vânzări impresionantă, cu gamă proprie de tricouri și produse de îmbrăcăminte, cărți, prime-pagini transformate în tablouri. Albumele foto tematice sunt o altă propunere interesantă, iar lista de biografii este impresionantă.

Un turneu precum Roland Garros-ul vinde inclusiv postere oficiale sau copii în miniatură ale trofeelor.

3. Cu ochii prin vitrine: mingea din ciocolată pregătită de un ciocolatier francez și artiștii străzii

Fiți cu ochii în patru. Vitrinele vă pot surprinde! Vă dăm un exemplu: În Paris, un ciocolatier independent, care face artizanal mult-râvnitul desert dulce, a avut ideea ca, înainte de Campionatul Mondial, să lanseze o minge de fotbal din ciocolată. Una la scală 2:3, una – mai apropiată de mărimea unei mingi de tenis. Nu le-a avut însă pentru turneul final deschis de meciul Franța – România. Dar, francezii sărbătoresc fotbalul chiar dacă nu se mai joacă la ei acasă.

Într-un magazin cu produse de lenjerie, sunt comercializate și produse oficiale similare, din gama Roland Garros, astfel încât poți achiziționa un prosop oficial, chiar dacă nu ai avut bilet la meciuri.

La fel de multă atenție necesită și banalele tarabe cu suveniruri.

La o plimbare pe malul Senei, prin inima Parisului, găsești zeci de tarabe. Unele dintre ele, le aparțin anticarilor. Cu câțiva euro, poți cumpăra stegulețe și fanioane ale marilor cluburi de fotbal europene (da, chiar și pe cel al Stelei!), reviste vechi de tot din sport, afișe producție proprie dedicate Turului Ciclist al Franței, reviste din anii 2000, insigne, sute de cărți.

Una peste alta, dacă ai norocul să dai peste un vânzător precum cel întâlnit de ProSport într-o zi ploioasă, pe malul Senei, îți vei testa abilitățile de selecție și puterea de alegere în fața a aproximativ o mie de produse – cum spune proprietarul.

Apoi, întâlnești creativitatea artiștilor străzii. Pe străzile Romei, poți vedea cum prinde viață tablouașul care îți va decora peretele sufrageriei.

4. Reprezentanțele marilor firme de echipament sportiv

Magazinele de echipament sportiv sunt un ‘must-see‘. Sunt de dimensiuni impresionante, iar în marile orașe europene, colecțiile sunt în pas cu marile evenimente. Pe Champs-Élysées, Nike, Adidas, Lacoste au sedii uriașe. ProSport v-a prezentat detaliat show-ul făcut de sponsorul tehnic al Simonei Halep pe durata Roland Garros-ului.

Adidas, prezent în complexul de la Roland Garros cu produse oficiale, nu a făcut față cererii și, în magazinul de pe cel mai cunoscut bulevard din Paris, nu mai găseai de la finalul primei săptămâni de French Open tricourile lui Dominic Thiem (finalistul tabloului de simplu masculin). În schimb, Lacoste se prezintă ca un veritabil magazin de modă.

Tot în Paris, ușor de descoperit și spectaculoasă este și reprezentanța New Balance.

Cum te mai pot surprinde aceste magazine? Dincolo de faptul că, pe alocuri, sunt amenajate ca un muzeu, iar oferta este diversă, îți poate aduce și oportunitatea de a achiziționa produse inedite. Astfel, la Basel, din magazinul Nike se poate achiziționa și celebrul calendar editat pentru susținerea Fundației Roger Federer.

5. Magazinele cluburilor de fotbal

Stadioanele cluburilor de fotbal – fie că a fost vorba despre San Siro, Parc des Princes, St. Jakob-Park – te îmbie cu magazine personalizate, cu ofertă variată. Tururile de stadion sunt marea miză, iar o experiență completă în Italia înseamnă acces în vestiare, acces până la limita gazonului și vizită în muzeul stadionului, plus vizită în fan-shop.

Oferta? De la tricouri la șosete în culorile echipei, la periuțe de dinți pentru copii, brichete, magneți și brelocuri.


Magazinul FC Basel, pe scurt. De la intrare, afli că este fan shop și muzeu, aici fiind expuse trofee și fotografii relevante din istoria clubului

Acestea sunt doar câteva exemple din oferta ce stă la un zbor distanță. Iar vara, toate gândurile zboară ca fulgerul la vacanță.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
"Momentul pe care lumea nu-l ştie" înainte de scandalul Steaua - FCSB! Fostul conducător de la CSA are detalii explozive:…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit de moartea afaceristului
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit de moartea afaceristului
Mașinile interzise în România. Restricție la dreptul de circulație din 17 noiembrie, ora 07:00
Mașinile interzise în România. Restricție la dreptul de circulație din 17 noiembrie, ora 07:00
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Ce riscă naţionala tricoloră dacă fanii români vor provoca incidente la meciul cu Kosovo
Ce riscă naţionala tricoloră dacă fanii români vor provoca incidente la meciul cu Kosovo
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
×